Adres : Organize Deri Sanayi Bölgesi 9. Yol B-9 Parsel Tuzla/İSTANBUL

Mail Adresimiz : info@marmarayem.com.tr

Telefon Numaramız : (0216) 394 23 61 - 71

Hayvansal Yağlar

Ana Sayfa » ÜRÜNLER » Hayvansal Yağlar

Hayvansal Yağlar zararlı mı? ve Hayvansal Yağlar hakkındaki bu yazımızı takip ederek tüm bilgiye kolayca sahip olabilirsiniz. Hayvansal Yağlar, sığır ve kanatlı hayvanları diyetlerine yağ katılması üretim açısından maliyeti düşürür, bu hayvanları yetiştirmek de karlılığını bir hayli fazla arttırmaktadır.

 

Hayvan yemlerine neden yağ katılır ve faydaları nelerdir?

  • Esansiyel yağ asitlerinin alınması tam oranda sağlıyor.
  • Yağda eriyen vitaminlerin absorbsiyonunun artması sağlar.
  • Etkin bir enerji kaynağı olması sağlar.
  • Toz oluşmasının önlenmesi sağlıyor.
  • Hayvanların yemi daha istekli tüketmelerini sağlar.
  • Kabızlığın önlenmesi için çok faydalı olur.
  • Sıcaklık stresinin olumsuz etkisinin azaltılması sağlar.
  • Yumurta ağırlığının artması sağlar.
  • Süt veriminin artması sağlar.

Özellikle çiftlik hayvanları için hazırlanan yemlerde hayvansal yağ kullanma gibi geliştirmeler, bitkisel yağ kullanımı oranı kadar yaygın olmadığını söyleyebiliriz. Hayvanlarda iç yağ, sızdırma yağı ve kemik yağı gibi kesinlikle bozulmamış ve acılaşmamış olmalı, bu şartlar gerçekleştiğinde hayvan yemlerinde enerji kaynağı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Hayvanlarda en iyi değerlendirilebilmesi içinde erime noktasının 40°C üzerinde olmasının yanı sıra bu yağların 60°C üzerindeki sıcaklıklarda ısınması önlemek gerekir.

Hayvansal yağlar, metabolik enerji zenginlikleri 7500-7700 kcal/kg düzeyinde olur ve kanatlı beslenmesinde olduğu gibi daha çok broiler rasyonlarında önem taşımaktadır. Özellikle broiler karmalarında istenilen enerji düzeyi ortamı sağlanmazsa, hayvansal yağlar, rasyonun enerji düzeyinin yükseltmesini sağlamak amaçlı %7’e kadar emniyetli ve dikkatli bir şekilde kullanılır. Bu durumlarda üzerinde durulması gereken en önemli nokta yağın homojen bir şekilde karıştırılmaması sağlanmalıdır.

Normal koşullarda katı formda olan hayvansal yağların yeme karıştırılmasından önce mutlaka ısıtılarak sıvı forma geçirilmeleri gerekir, aksi takdirde homojen karışım sağlanamaz. Öte yandan, yağ karıştırılan karmalarda acılaşma olduğu gibi bozulmamaları için antioksidan ilave edilmelidir. Hayvan yemlerinde kullanılan bazı önemli yağlara ilişkin özet bilgiler aşağıda verilmiştir.

  • Arşivler

  • Translate »